CALENDARI D’APARADORS

CALENDARI D'APARADORS

En aquesta entrada al bloc no parlarem de tendències, ni de tècniques bàsiques i avançades en aparadorisme, ni materials, ni creativitat…, res de res, parlarem d’una carència que hem detectat al llarg dels anys de treballar colze a colze amb les botigues de proximitat: la falta d’organització, definició, estratègia i pressupost a l’hora de fer els aparadors.

Som-hi, anem a pams:

1- És essencial tenir un calendari d’aparadorisme anual i un cronograma de tasques a realitzar dins la botiga.

El dia a dia de la venda, el servei als clients, la manipulació de producte, la comptabilitat…, el gran nombre de feines a realitzar en un establiment fa que moltes vegades no canviïs l’aparador i el marxandatge visual, quan és necessari, si no quan pots.

2- Si a principis d’any dediques un dia a realitzar un calendari, marcant els aparadors necessaris i cada quant s’ha de canviar, i a ser possible també el del marxandatge visual, et serà més difícil no fer aquests canvis.

Potser no els faràs, però almenys seràs conscient, dels dies que fa que els teus clients potencials no han vist cap novetat en el teu aparador. I molt probablement aniràs corregint i buscant la teva fórmula que et permeti seguir la planificació.

3- Per què és tan important fer aquests canvis?

El vianant,  sigui client habitual o client potencial, necessita estímuls per entrar a la botiga. El principal reclam d’una botiga de carrer, és encara avui, malgrat els múltiples canals digitals, l’aparador. No estimular el vianant, disminueix la penetració dins el local i en conseqüència, la possibilitat d’augmentar la conversió, de visitant a client.

4- Cal que assignis un pressupost anual o semestral pels aparadors, sigui en valor absolut o en percentatge de cost variable en funció de les vendes.

Per què? Doncs, perquè per dissenyar un bon aparador necessitem saber si disposem d’un pressupost alt, mitjà, baix o nul. Un cop assignada la partida pressupostària d’aparadorisme, l’has de repartir pels diferents aparadors que fas al llarg de l’any. No cal repartir de forma igual. Un consell: dedica més diners als aparadors que fas en època de baixes vendes, és en aquests períodes quan necessites estimular més als vianants, per motivar-los a entrar. I les partides amb menys pressupost dedica-les a les èpoques que ja tens molt tràfic de clients a la botiga.

5- Què passa si el meu pressupost és baix o  nul? Llegeix el punt 6 😉

6- Que tinguis planificats els canvis d’aparador et permetrà buscar el material necessari amb molt temps d’antelació. Vol dir que podràs ajustar moltíssim el pressupost.

Uns quants consells:

  • Demana a altres establiments material que hagin utilitzat  en anteriors ocasions per fer els seus aparadors. Intercanvia material amb companys del mateix ram, no tot cal comprar-ho nou. Te’n faries creus de la quantitat de trastos d’attrezzo que arriben a haver-hi en els magatzems de les botigues.
  • Si has de fer vinils, cartelleria, tòtems, etc…, dissenya-ho amb temps i fes la comanda de tot el material a la vegada, resulta molt més econòmic. I d’aquesta manera també planifiques l’estratègia de missatges.
  • Si no disposes de pressupost, és tendència (de fet ja fa anys, però sembla que és una tendència de llarga durada) fer aparadors amb Material Reciclat i Shabby Chic. Si no saps per on començar,  en Vicent Matamoros Anglès, escultor i professor d’art a l’UB t’ensenyarà com  transformar materials quotidians amb tècniques senzilles, i muntar amb tot plegat, un bon aparador. Visita la nostra agenda de cursos, aviat el tindrem a Reus.

7- Tenir un calendari d’aparadorisme també et permet organitzar l’equip comercial.

Està comprovat que quan es canvia l’aparador el tiquet mitjà i la conversió en una botiga, disminueixen de forma molt acusada, al voltant d’un 30%. Estem tan focalitzats, engrescats o bé amb tantes ganes d’acabar l’aparador, que perdem de vista el més important, atendre bé el client. Passem d’atendre’l a despatxar-lo, com més ràpidament millor.

8- Sempre que es pugui és millor realitzar l’aparador fora de l’horari d’atenció al client.

Al matí a primera hora, o bé al migdia si tanques. Pensa que l’ordre i la neteja són dos aspectes bàsics del comerç que no es poden descuidar. Fer un aparador moltes vegades implica caos a la botiga, sobretot si parlem d’aparadors molt creatius i artesans. Així que, tant per la teva tranquil·litat com per la del client, el millor és fer-los a porta tancada.

9- Busca quin dia de la setmana tens menys venda, marca un dia fix pels canvis d’aparador.

10- No et compliquis la vida si estàs sol a la botiga!

Inverteix una mica de temps a buscar per la xarxa com realitzar aparadors vistosos i fàcils de muntar. Et sorprendrà, quantes coses podem fer amb poc material i poc muntatge. És millor canviar l’aparador més sovint, que no pas fer-ne un de molt complicat i no poder-lo canviar durant mesos.

11- Compte amb la il·luminació!

Tingues cura dels focus o llums, que no estiguin fosos ni les pantalles brutes. Si són molt antics inverteix en llums  nous d’aparador, abans que en altres parts de la botiga. Recorda que és l’entrada i el primer que veu el client, i ja ho diuen: La primera impressió és la més important i la més determinant.

Esperem que segueixis algun o tots els consells 😉 i t’animem que ens diguis si t’han servit o no.

Hem creat un calendari gratuït per tu!

És clar que no tots els establiments són iguals i per tant, potser no cal que facis tots els aparadors i canvis que et proposem, si més no, creiem que te’l pots adaptar i fer-te molt servei.

Només cal que et subscriguis a la nostra web i te l’enviarem gratuïtament! Ah 🙂 i també un organitzador de tasques!

Vinga, no esperis més per organitzar el teu negoci!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *