BOTIGA ÉS NOM DE DONA

BOTIGA ÉS NOM DE DONA

Botiga és nom de dona

Botiga és nom de dona, no ens cansem de dir-ho! Que no se’ns enfadi cap home! Ara us ho expliquem:

Les botigues tal com les entenem actualment tenen una història i aquesta comença a la primera guerra mundial. Alguns historiadors segueixen debatent sobre el tema, però no hi ha dubte que durant la guerra, les dones van començar a desenvolupar feines que tradicionalment havien sigut masculines. 

Als establiments per falta de personal, es van retirar taulells i es van començar a implantar els productes d’una forma més visible, per tal que estiguessin a l’abast dels clients i les clientes. Molts d’aquests canvis els van generar les dones, per la manca d’homes a causa de les pèrdues humanes que havia ocasionat la guerra i òbviament, per motius pràctics.

És cert, que un cop finalitzada la gran guerra, moltes dones van tornar a les seves tasques femenines, la cura de la llar i la família, però moltes d’altres van seguir treballant. 

El sector comerç, va ser un dels que va incrementar més el treball de les dones. 

Malgrat que la població femenina ja s’estava incorporant al comerç, aquesta encara no tenia ni veu ni vot.

Actualment a Catalunya un 60% d’establiments comercials està regentat o dirigit per dones, però se segueix utilitzant tant pel sector com pels mitjans, expressions com: associació de botiguers, els comerciants…, la paraula botiguera, per exemple, no la trobem enlloc. 

Sembla que ara ja tenim vot, però encara no tenim veu.

Moltes botigueres lideren actualment associacions i entitats que lluiten pel sector, com són la Unió de Botiguers de Reus i el Tomb de Reus. Dones valentes que s’enfronten a reptes difícils. 

Reptes tan complexos com:

  • El canvi d’horari per poder conciliar vida laboral, familiar i adaptar-se a estàndars més europeus.
  • La falta de relleu generacional
  • La digitalització del comerç o millor, el que nosaltres ens agrada dir, l’equilibri entre l’espai físic i digital.
  • La nova relació entre botigues i proveïdores
  • La professionalització del sector
  • La desertització dels carrers deixant una imatge ben trista en molts centres de ciutat i barris. Un tema que ja vam tractar en aquest article: Per què tanquen les botigues?

Una feinada que s’ha de fer i sobretot que s’ha de saber traslladar a les persones que necessiten veure una mica de llum, en aquest sector tan apassionant com canviant. 

Aquesta feinada l’estan liderant moltes dones però malgrat tot, la paraula botiguers segueix prevalent  sobre les botigueres. 

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *